Mikä on IndieWeb?

Vielä muutama viikko sitten en ollut koskaan kuullut termistä “IndieWeb”. Enkä varmaa ole yksin. Aiheesta löytyy jonkin verran tietoa englanniksi, mutta ei juurikaan mitään suomeksi. Jos kuulet aiheesta ensimmäistä kertaa, olet juuri oikeassa paikassa! Tässä blogissa on linkkejä englanninkielisiin lähteisiin asiasta enemmän kiinnostuneille, mutta muuten – menemättä kamalan syvälle teknisiin yksityiskohtiin – tässä IndieWeb lyhyesti suomeksi.

Mitä ja miksi?

IndieWeb on 2010 perustettu yhteisö, joka kannustaa ihmisiä ottamaan oman online-identiteettinsä haltuun oman nettisivun kautta. Yhteisön tavoitteena on luoda verkosto ihmisten henkilökohtaisia nettisivuja vastapainoksi nykyiselle internet-kulttuurille, joka tuntuu koostuvan suurimmilta osin erilaisista yritysten omistamista some-palveluista.

Yksi IndieWebin perustamiseen ajanut ajatus on henkilökohtaisten tietojen ja omien julkaisujen omistaminen ja niiden julkaiseminen omien nettisivujen kautta sen sijaan, että jutut olisivat hajautettuna esimerkiksi Facebookin ja Twitterin palvelimilla. Isojen palveluiden tietomurrot saattaa pistää käyttäjät harkitsemaan vaihtoehtoisia alustoja omille jutuilleen. Yksi vaihtoehto on omat nettisivut.

Tarkoitus on jakaa omalta nettisivulta ulospäin. Blogitekstit ja kaikki muukin julkaistaan ensin omilla nettisivuilla ja vasta sen jälkeen muualla. Julkaisut voi viedä muihin palveluihin esimerkiksi RSS-syötteiden ja rajapintojen avulla. IndieWeb-piireissä käytetään termiä POSSE eli Publish (on your) Own Site, Syndicate Elsewhere. Keskusteluita IndieWeb-nettisivujen välillä voi käydä hyödyntämällä esimerkiksi Webmention-standardin tarjoamia mahdollisuuksia.

IndieWebissä yksilöllä on täysi kontrolli omasta sisällöstä. Omilla nettisivuilla saa julkaista mitä haluaa juuri sellaisessa muodossa kuin haluaa ja juuri haluamansa muuttumattoman osoitteen taakse ilman, että jokin palveluntarjoaja puuttuu sisällön näkyvyyteen tai saatavuuteen.

IndieWeb on pieni, mutta kasvava yhteisö ja omasta mielestäni ainakin virkistävä tuulahdus ihmisläheistä web-kulttuuria. Nähtäväksi jää saako IndieWebin filosofia lisää kannattajia vai onko koko yhteisö historiaa muutaman vuoden päästä.

Näin voi osallistua

Osaksi IndieWeb-verkostoa pääsee hankkimalla oman verkkotunnukset ja perustamalla omat nettisivut. Webbi-juttuja tuntevat voivat halutessaan koodata omat nettisivut noudattamalla yhteisön määrittämiä standardeja, mutta vaihtoehtona on myös käyttää IndieWeb-standardeja tukevaa blogialustaa kuten esimerkiksi Micro.blogia tai WordPress.comia. Monet blogialustat noudattavat jo IndieWeb-standardeja tarjoamalla ominaisuuksia joko vakiona tai erikseen asennettavana.

Kauka.fi osana IndieWebbiä

Oon ottanut ensimmäiset tietoiset IndieWeb-askeleet julkaistessani muutamia IndieWeb-ominaisuuksia näille sivuille. Luin indieweb.orgin dokumentaatiota päästäkseni alkuun ja testaamiseen käytin indiewebify.me työkalua. Indieweb.orgin dokumentaatiossa on parantamisen varaa sekä sisällön että ulkoasun puolesta, mutta ominaisuuksien implementointi on lopulta aika yksinkertaista.

IndieWebin yhteisöstandardien asettamien vaatimuksien täyttämiseen kynnys on suhteellisen matalalla eikä ylimääräisiä HTML-luokkia tarvitse kirjoittaa mahdottoman paljoa. Toki vähän harmittaa, kun oma käsityöläiskoodi menee sekaisin IndieWeb-luokkien kanssa, mutta selvinnen näistä vastoinkäymisistä ilman terapiaa.

Yksi syy miksi perustin nämä nettisivut oli päästä kokeilemaan kaikenlaisia web-teknologioita ja design-juttuja, joita en pysty päivätöissä käyttämään. Kauka.fi tehtävälista on pitkä jo nyt, mutta listan perällä on aina tilaa uusille kokeiluille.

Kauka.fi IndieWeb roadmap

Viimeksi päivitetty 23. huhtikuuta 2020. On vielä muutamia IndieWeb-ominaisuuksia, joita haluan kokeilla. Päivitän alla olevaa listaa sitä mukaan, kun saan aikaiseksi.

.h-card

Tämmönen löytyy nyt toistaseks jokaiselta sivulta, mutta ei ole täysin validi vielä. Vaikuttaa siltä, että indiewebify.me vaatii ehkä absoluuttisen osoitteen niin täytyypä korjailla tätä vielä.

.h-entry

.h-entry -luokka erottaa varsinaisen sisällön muusta. WordPressin oletussivupohjissa on ollut .h-entry jo monta vuotta ja muistan joskus poistaneeni WP-koodista sen, koska luulin turhaksi. Aina oppii uutta!

<article class="blog h-entry">
<header class="blog__header">
<h1 class="heading text--h1 margin--no p-name">Mikä on IndieWeb?</h1>
<time class="date textcolor--lowlight text--bold dt-published"
>
Julkastu 23. huhtikuuta 2020</time
>

</header>
<div class="e-content"><p>Vielä muutama viikko sitten...</p></div>
</article>

Webmention

Tulossa joskus...

RSS Feed

Tulossa joskus......