Kokemuksia kirjoitusohjelmista

Haluan jakaa muutamia työkaluja muistiinpanojen tekemiseen, kirjottamiseen ja omien projektien hallintaan, joita oon käyttänyt viimesen parin vuoden aikana ja todennut hyväksi jollain tapaa. Mainittakoon, että kirjottamiseen paras työkalu on se, mitä oikeasti käytät. Kirjotin AMK:n opinnäytetyötäni pitkään ihan vaan koodieditorilla, koska se sattu olemaan auki, kun alotin. Kaikilla on omat tapansa ja eri ihmisille sopii erilaiset työkalut, mutta jos kaipaat jotain uutta sovellusta tai systeemiä niin tästä jutusta voi olla iloa!

Suosin nykyään mahdollisimman yksinkertaisia tapoja kirjoittaa ja muun muassa sen takia en käytä Wordin kaltaisia tekstinkäsittelyohjelmia, joten niitä ei tästäkään tekstistä löydy.

Huomiona vielä, että olen pääsääntösesti MacOS ja iOS ympäristöissä nykyään. Käytän välillä Windows-konetta ja muutama web-käyttöliittymällä varustettu palvelu on käytössä, mutta suurin osa alla listatuista palveluista on saatavilla vain Applen laitteille.

Vihosta ja kynästä

Muutama vuosi sitten, kun halusin järjestää itelleni aikaa poissa tietokoneen luota aloin kirjoittamaan muistiinpanoja ja päiväkirjaa vihkoon. Oon huomannut, että on helpompi keskittyä kirjottamiseen, kun pitää itse tuottaa käsin teksti paperille eikä ole mitään notifikaatteja tai muita häiriötekijöitä lähellä. Arvostan sellasia sovelluksia, jotka tarjoavat jonkunlaisen keskittymismoodin. “Focus mode” termiä näkee välillä ja sillä usein tarkotetaan tilaa, joka piilottaa käyttöliittymästä kaiken muun paitsi tuotettavan tekstin.

Ainut huono puoli, jonka vihoissa tulee mieleen on kirjotusten arkistoinnin ja kopioinnin haasteet. Vihkot voi tuhoutua tai kadota ja varmuuskopioinnin voi unohtaa. Alunperin juuri tämän takia aloin etsimään hyviä kirjoitussovelluksia.

Käytän Leuchtturm 1917 A5-kokoista pehmeäkantista vihkoa ja Pilot G-Tec-C Maica mustekyniä.

Muistiinpanosovellukset

Erilaisia muistiinpanosovelluksia on valtava määrä tarjolla. Käytän enimmäkseen Markdown-merkintäkieltä tukevia muistiinpanosovelluksia, koska koodarina oon tottunut kirjottamaan Markdownia.

Lyhyesti Markdownista, jos termi ei ole tuttu: Jos käytät WhatsAppia voit esimerkiksi koittaa lihavoida tekstiä laittamalla asteriskit (*) sanan ympärille, tämä on Markdownia yksinkertaisimmillaan.

Markdownin lisäksi suosin sovelluksia, joissa on hyvät pikanapit, siisti ja helppo käyttöliittymä sekä järkevä tapa tuupata tekstit pihalle eli jonkinlainen export-toiminto tai hyvä rajapinta.

Apple Notes

Applen vakio muistiinpanosovellus, hyvä paikka alottaa Applen tuotteita käyttäville. Ihan hyvät muotoiluvaihtoehdot. Ei Markdown-tukea ja pikanapeissa on parannettavaa.

Evernote

En ole käyttäny Evernotea enää muutamaan vuoteen. Lakkasin aikoinaan käyttämästä Evernotea, koska osa ominaisuuksista meni hölmösti jalkautetun maksuseinän taakse, mutta haluan silti mainostaa Evernoten tekstihakua; Evernote osaa hakea tekstiä myös kuvista.

SimpleNote

Nimensä mukaan hyvin yksinkertainen muistiinpanosovellus Markdown-tuella. Ilmainen ja saatavilla mm. web-versiona.

Noto

Aika uusi Mac ja iOS sovellus, joka on vaikee löytää App Storesta. Ilmanen käyttää, mutta euron kuukausihinnan takana turhan paljon tavaraa mukaan lukien liitteiden lisääminen. Kiinnostava nähdä miten väkevä sovellus tästä kehittyy. Muutaman päivän käytön jälkeen huomasin useita käytettävyysongelmia työpöytäversiossa, mutta puhelimella toiminut ihan hyvin. Testailen yhä!

Bear

Kirjoitin Bearilla pitkään kaiken mitä en vihkoon kirjoittanut, mutta nykyään vain satunnaisia muistiinpanoja ja siihen tämä on edelleen parhaimpia sovelluksia Macille ja iOS:lle. Mukava käyttää ja kivan näkönen. Hyvä Markdown-tuki ja toimiva Export-toiminto. Parhaimmillaan mulla oli yli 400 tekstiä tallennettuna Beariin ja siinä vaiheessa kokeiltiin jo rajoja, koska massan hallinta alko olemaan aika hankalaa. Noto on ottanut paljon mallia sekä Bearin toiminnoista, että maksumallista.

Jotain spesiaalimpaa

Oon törmännyt moneen kiinnostavaa sovellukseen, joita ei ole tarkoitettu täysin muistiinpanojen tekemiseen, mutta tarjoavat kuitenkin jotain kiinnostavia ominaisuuksia.

Write!

Käyttöliittymä mallintaa kirjotuskoneella kirjottamista ja on edelleen ainut kirjotussovellus missä oon huomannut äänitehosteiden parantavan käyttökokemusta. Ei tue mediatiedostoja vaan tarkoitettu pelkästään tekstintuottamiseen. Tätä en ole käyttänyt koskaan tosissani, mutta äänitehosteita kaipaan yhä. Taidan palata tämän ääreen joskus.

DayOne

Applen alustoille tarjolla oleva päiväkirjasovellus. Käytin tätä jonkin aikaa, mutta käyttöliittymän hankaluuden takia lakkasin käyttämästä. Työpöytäsovellukssa oli huonot pikanapit tai ei pikanappeja ollenkaan. iOS sovellus näyttää paremmalta, mutta en ole kokeillut sitä. Mainitsen tämän silti, koska DayOnessa on kiva ominaisuus, jolla pystyy palaamaan samaan päivään aikaisempina vuosina.

Agenda

Agendassa voi tehä päivään ja sijaintiin sidottuja muistiinpanoja, mutta käyttöliittymän hankaluuden ja hitauden takia en pystynyt käyttämään tätä pitkään. Tykkään kalenterimallista, mutta ihan valmis tämä ei vielä ole. Parin vuoden päästä tähän voisi koittaa palata!

Ulysses

Tällä hetkellä itsellä käytössä oleva editori. Kirjotan blogin Markdown-muotoon tällä ja tallennan kauka.fi git-repoon. iOS sovellusta en ole käyttänyt, koska kirjoitan mieluummin tietokoneella. Toiminut tähän asti ainakin hyvin!

Wikit ja projektinhallinta

Muutamia sovelluksia, joilla oon kirjottanut aika paljonkin, mutta soveltuvat paremmin projektinhallintaan kirjoittamiseen.

Coda

Coda on kuin Excelin ja perinteisen dokumentin yhdistelmä. Dataa voi tuoda monesta paikkaa ja upottaa pelkän Excel-solun sijaan mihin tahansa tekstissä. Kiinnosta ja aika nopeasti kehittyvä palvelu!

Notion

Kaikki mitä en pidä vihossa tai julkaise tänne nettisivulle menee Notioniin. Notionia on helpoin kuvailla modernina wiki-alustana, jonne voi tehdä listoja, artikkeleita, tietokantoja, kanban-tauluja ja muuta. Teen Notionissa muun muassa henkilökohtaista projektinhallintaa ja ylläpidän lukulistaa Web Clipperin avulla. Siirsin Notioniin muun muassa Google Drivessa, Evernotessa ja selaimen kirjanmerkeissä olleita juttuja. Maksan sovelluksen premiumia nyt toista vuotta ja olen toistaiseksi tyytyväisenä tätä käyttänyt.

Notionista voi myös jakaa julkiseksi haluamiaan sivuja, tässä muutama mitkä tein aikoinaan kokeiluks ja silloin tällöin ylläpidän:

Jos rupes kiinnostamaan voit käyttää mun Notion referral-linkkiä ja saada ilmasta rahaa!

Anytype

Tästä ei ole vielä paljoa tietoa, mutta odotukset ovat aika korkealla. Törmäsin Anytypeen Notionin subredditissä, kun yksi kehittäjistä jako linkin sinne. Odotan vielä pääsyä ja nyt ei ole pariin kuukauteen kuulunut mitään. Vaikuttaa siltä, että Anytype on Notionille mitä Noto on Bearille – paljon samanlaisia ominaisuuksia, mutta tuntuu tarpeeksi erilaiselta. Suora kilpailija siis.