Koodi, teksti, ulkoasu

Nyt tuntuu siltä, että oon vihdoin päässy alkuun tän nettisivuprojektin kanssa. Ja se tarkottaa, että voin palata alkuun.

Sain ensimmäisen version näistä sivuista pystyyn suhteellisen lyhyessä ajassa lukuunottamatta niitä kuukausia, jotka käytin miettiessäni hyvää domain-nimeä ja blogi-aiheita.

Suurin osa ajasta on mennyt julkasuputken luomiseen ja oon keskittynyt siihen, että uusien sisältöjen tekeminen ois mahdollisimman helppoa. Tein nettisivut JAMStack-tyylillä. Valkkasin alustaksi Eleventyn kuultuani tästä hyvää. Eleventy on todistautunut hyväksi valinnaksi. Tätä on ollut mukavampi käyttää kuin Jekylliä, jota käytin ennen. GitHubin sijaan halusin koittaa jotain uutta ja päädyin laittamaan sekä koodin että blogitekstit suljettuna lähdekoodina GitLabiin. GitLabistä koodi löytää tiensä hostaukseen Netlifyyn automaagisesti.

Jätin ulkoasun määrittelyn tarkoituksella pienemmälle huomiolle nettisivujen ensimmäisessä vaiheessa, koska halusin vain mahdollisimman nopeasti kirjoittamaan. Tähän asti kuitenkin on pitänyt jotain uusia tyylejä tehdä tekstien julkaisemisen yhteydessä, koska en aluksi määritellyt tyylejä edes kaikille peruselementeille kuten listoille tai koodiupotuksille. Tekniikka toimii, mutta ulkoasu rajottaa.

Suunnittelin alustavan ulkoasun mututuntumalla. Vihreä sattui miellyttämään silmää ja Arial oli helppo valinta, kun ei tarvinnut asennella fontteja ja näin päädyin äkkiä nykyiseen viherharmaaseen Arial Black -maailmaan. Logon keksin jo domain-nimen yhteydessä, mutta jätin siihen liittyvät villit ideat toteuttamatta ja logon käytön pienelle. Otin logoa tehdessä huomioon muun muassa väriyhdistelmävaihtoehtoja ja animaatiomahdollisuuksia, näistä lisää myöhemmin. Kuvat ja kuvitukset jätin vallan pois ja keskityin vain tekstisisältöihin.

Haluan seuraavaks miettiä ulkoasun täysin uusiksi ja perusteellisemmin niin ettei tarvitse enää tehdä isoja tyylimäärityksiä kirjoittamisen lomassa. Aion parhaani mukaan dokumentoida ulkoasun suunnittelun etenemistä tänne ja kirjotella blogeja prosessin eri vaiheista.